Immigration & Titres de Séjour ⚖️ D.Lgs. 286/1998 (Testo Unico Immigrazione)
Ma mère peut-elle entrer en Italie en utilisant uniquement le premier récépissé postal de permis de séjour (ricevuta) alors que son visa d'entrée a expiré et qu'elle est toujours en Inde ?
RÉPONSE JURIDIQUE VÉRIFIÉE — POSITION ZÉRO
Non, vous ne pouvez pas rentrer en Italie en utilisant uniquement le récépissé postal. Vous devez obtenir un nouveau visa d'entrée auprès du consulat. Pour une assistance complète, consultez notre service juridique permis de séjour en Italie ou réservez une consultation en immigration. Portails Officiels: Polizia di Stato (Suivi Permis), Portale Immigrazione et D.Lgs. 286/1998 (T.U. Immigrazione).
📜 Analyse Juridique et Procédure Pratique
Under Italian administrative and immigration law (specifically D.Lgs. 286/1998 (Testo Unico Immigrazione)), non-EU applicants and foreign residents must adhere strictly to statutory notification windows, certified documentation chains, and municipal/police registration mandates.
Key Procedural Checkpoints:
- Statutory Framework: Governed by D.Lgs. 286/1998 (Testo Unico Immigrazione) and ministerial circulars issued by the Italian Ministry of the Interior.
- Documentation Requirements: Valid passport, active fiscal code (Codice Fiscale), registered rental agreement with housing suitability (Idoneità Alloggiativa), or consular apostilled certificates where mandatory.
- Procedural Timelines: Formal notification must be dispatched within statutory deadlines (e.g. 8 days for arrival declarations, 60 days before expiration for renewals, 10 days for Art. 10-bis responses).